Bij Blocknotes zetten we creatief schrijven in voor empowerment en talentontwikkeling van mensen in de gevangenis. We hebben inmiddels schrijfgroepen in verschillende gevangenissen in Nederland. Deze schrijfgroepen worden begeleid door gevestigde schrijvers van ‘buiten’. Op die manier breken we de muren tussen deze twee werelden af en brengen we andere stemmen de literaire wereld in. De verhalen die door de deelnemers worden gemaakt, brengen we met regelmaat naar buiten, met bijvoorbeeld het uitbrengen van een boek of het geven van theatervoorstellingen.
Het doel van Blocknotes is mensen in detentie te empoweren en hun talenten verder te laten ontwikkelen. Met onze schrijfgroepen willen we muren tussen de wereld ‘binnen’ en ‘buiten’ afbreken. Daarnaast hebben we als doel het literaire veld te vernieuwen door andere stemmen de ruimte te geven.
Bij Blocknotes kijken we naar talenten en mogelijkheden, niet naar wat iemand heeft gedaan. Door op een gelijkwaardige manier samen te schrijven, krijgt iedere deelnemers de kans om zich verder te ontwikkelen en in een positieve setting te werken aan eigen literair werk. Weg van straffen, weg van stigma’s, want aan de schrijftafel zijn we gelijkwaardig. Een oud-deelnemer van de schrijfgroep zegt het zo: ‘De schrijfgroep is gedachten vangen en je zinnen verzetten, nieuwe ideeën opdoen en met nieuwe inzichten in aanraking komen. Dingen zoals religies, conflicten, verlangens, geïnspireerd worden, je horizon verbreden. Een breder besef van de wereld, mooi versus niet mooi, rood versus groen en alles daar tussen en omheen.’ Een andere deelnemer zegt: ‘Door de machocultuur in de gevangenis is het lastig om je gevoelens te uiten en te delen met een ander. Dankzij de schrijfclub heb ik toch een manier gevonden om mijn gevoelens te kanaliseren. Schrijven en dan praten over je gevoeligste en intiemste ervaringen kan daar gewoon. Het is een veilige omgeving, want what happens in de schrijfgroep stays in de schrijfgroep.’
Schrijven leent zich bij uitstek voor het vertellen van verhalen, het uiten en overbrengen van emoties en het vergroten van empathie. ‘In de schrijfgroep wordt van je potentie uitgegaan en voel je je serieus genomen’, zegt een deelnemer. ‘Dat zijn we niet gewend.’ En: ‘Schrijven is een manier om je te manifesteren, jezelf te herontdekken als zoon, geliefde, vader – als mens eigenlijk, en dat recht te claimen.’ Schrijver Eva Vriend begeleidt de schrijfgroep PI Lelystad. Zij zegt hierover: ‘In de Schrijfgroep zijn de gedetineerden twee uur lang geen gedetineerden, zou je kunnen zeggen. Ze worden alleen maar aangesproken op hun talent als schrijver. Iets goed opschrijven is moeilijk. De lat ligt hoog. Ze
moeten hun best doen. Er wordt gemopperd en gezucht en gesteund. Maar dat maakt niet uit. Da’s alleen maar mooi. Ze ontwikkelen zich hierdoor als mens, werken aan zichzelf. Terwijl het niet zo voelt, ze zijn namelijk alleen maar op zoek naar het juiste woord. Twee uur lang.’
Wat denk je? Er wordt geschreven! Maar niet zonder ons eerst te laten inspireren door andere schrijvers – uit binnen en buitenland. We lezen wat fragmenten, associëren en gaan daarna zelf aan de slag. Vervolgens lezen we de teksten aan elkaar voor en geven we elkaar feedback. De schrijver van ‘buiten’ geeft tips. Iedereen ontwikkelt z’n eigen schrijfstijl in z’n eigen favoriete genre; van spoken word tot poëzie en van korte verhalen tot columns. Alles komt voorbij.
Alles wat in de groep gezegd en geschreven wordt, blijft in de groep. Maar… regelmatig zijn onze verhalen ook buiten de muren te lezen. Daar hebben we dan wel toestemming van de schrijvers zelf én de PI voor nodig. We maken (online) publicaties, zijn te vinden in tijdschriften en op podia (denk aan de Gevangenis Monologen). Ook zijn er regelmatig voorleesavonden voor familie, vrienden en personeel – die zijn dan weer wél binnen de muren van de PI. Het mooie is dat de schrijvers zelf betrokken zijn bij het publicatieproces. Zelf selecteren, redigeren en – in samenwerking met professionals van buiten – het geheel vormgeven en gereedmaken voor publicatie.
Blocknotes is ontstaan uit de schrijfgroep in PI Heerhugowaard die wordt begeleid door schrijver Christine Otten met ondersteuning van de PI-onderwijzer. Het begon als experiment, maar na vijf workshops wilden alle deelnemers doorgaan, en ook de directie steunde dit project van harte. Van daaruit werd het schrijfsucces uitgebreid naar andere gevangenissen. En daarmee werd in 2020 Stichting Blocknotes geboren, een initiatief van Christine Otten en programmamaker Noortje Kessels.
Als eerste de deelnemers van de schrijfgroepen, natuurlijk. Zonder hen geen Blocknotes. Dan de begeleidende deelnemers: de schrijvers van buiten. Gevéstigde schrijvers (mensen met boeken op hun naam, zoals oprichter Christine Otten).
Ook belangrijk: de PI’s waarin de schrijfgroepen actief zijn. Dit zijn de PI’s in Heerhugowaard, Vught, Lelystad en Veenhuizen. Dankzij het vertrouwen en het enthousiasme van deze PI’s heeft Blocknotes bestaansrecht.
Dan hebben we nog een aantal mooie partners:
Blocknotes is actief in: PI Heerhugowaard, PI Vught, PI Lelystad en PI Veenhuizen. We hopen in de toekomst uit te kunnen breiden naar andere gevangenissen in Nederland. Dus PI’s: kom maar op!
Ja, Blocknotes geeft – in samenwerking met uitgeverij De Geus – een boek uit, is aanwezig op literaire festivals en betrokken bij diverse voorstellingen, zoals de ‘Gevangenis Monologen’ en de theatervoorstelling ‘Een van ons’. Check onze website voor meer informatie of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Tuurlijk! Helemaal geweldig! Stuur een mail naar info@stichtingblocknotes.nl en dan vertellen we je precies hoe jij ons kunt steunen.
Blocknotes is overal! Gelukkig maar. Je blijft op de hoogte door ons te volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn én door je in te schrijven voor onze digitale nieuwsbrief. Deze verschijnt vier keer per jaar. Inschrijven doe je hier.
Blocknotes zet creatief schrijven in voor empowerment en talentontwikkeling van mensen in de gevangenis. Er zijn schrijfgroepen in verschillende gevangenissen in Nederland die worden begeleid door gevestigde schrijvers van ‘buiten’. Met deze schrijfgroepen wil Blocknotes de muren tussen de wereld ‘binnen’ en ‘buiten’ afbreken en het literaire veld vernieuwen door andere stemmen de ruimte te geven. Kijk voor meer informatie op www.stichtingblocknotes.nl.
Om met Blocknotes in contact te komen, kun je het beste een mail sturen naar oprichters Christine en Noortje via: info@stichtingblocknotes.nl.