Terug

Een van ons

Evenementen

laatste kans: Boek nu je tickets

Succesroman Christine Otten in het theater

Theatermonoloog Een van ons: acteur Dennis Rudge als levenslang gestrafte Luc

Stichting Blocknotes presenteert dit jaar opnieuw Een van ons, de theatermonoloog naar de gelijknamige succesroman van Christine Otten. Een aangrijpende voorstelling – gespeeld door acteur Dennis Rudge en met live-muziek van Lorijn von Piekartz – over zingeving in tijden van crisis, de dunne grens tussen goed en kwaad, over hoop als vijand en de kracht van kunst.

We spelen Een van ons niet alleen in het theater. We gaan ook op tournee langs PI’s en spelen voor gedetineerden en personeel. Zelfs het Ministerie van Justitie (in bijzijn van minister Weerwind) staat op onze speellijst. Let op! Een aantal voorstellingen is besloten.

Een van ons is tot en met mei 2023 te zien in het theater en gevangenissen. Een van ons is op maandag 20 maart a.s. te zien in het Kumulustheater in Maastricht.

Eén man. Alleen in zijn cel. Hij vertelt, leest hardop voor uit zijn schrift. Waarvoor hij levenslang zit opgesloten weten we niet. In Een van ons is de levenslang gestrafte Luc S. aan het woord. Zijn verhaal begint met zijn dagelijkse worsteling: hoe betekenis en zin te geven aan een leven zonder toekomst. Luc vertelt dat hij bang is te verdwijnen omdat zijn herinneringen ‘opraken’ en hij geen nieuwe maakt in de gevangenis. Hij denkt dat hij ‘een soort evenwicht’ heeft gevonden in de monotonie en eenzaamheid van zijn prikkelarme bestaan. De komst van schrijver Katrien Achenbach naar de Penitentiaire Inrichting, waar ze een schrijfgroep gaat begeleiden, zet iets in beweging voor Luc, maar wat precies? Hij doet niet mee aan de schrijfgroep omdat dat te confronterend is voor hem als levenslanggestrafte zonder hoop ooit vrij te komen, maar begint wél een geheim logboek te schrijven waarin hij vertelt over zijn dagelijkse leven, medegedetineerden, zijn twijfels, verlangens en herinneringen. Stukje bij beetje schrijft hij zichzelf terug het leven in.

Christine Otten over Een van ons

‘Ik ben trots en blij dat we Een van ons hernemen’, zegt schrijver Christine Otten. Otten is sinds vijf jaar schrijfcoach in de gevangenis, en liet zich voor haar boek Een van ons inspireren door ontmoetingen en gesprekken met levenslang gestraften. ‘Door corona zag slechts een handjevol mensen de voorstelling, maar de reacties waren unaniem enthousiast. Men was geraakt door het personage Luc en diens moedige strijd zin te geven aan zijn geïsoleerde bestaan in de gevangenis. En er was – gek genoeg misschien- herkenning met deze levenslang gestrafte man omdat de voorstelling raakt aan universele thema’s als goed en kwaad, vrijheid en onvrijheid. Uiteindelijk gaat het om vragen als: Hoe te leven? Wie te zijn? En: durf je op te komen voor een ander mens? En tegen welke prijs?’

Over Een van ons

Een van ons is een avondvullende theatermonoloog door acteur Dennis Rudge met muzikale begeleiding van Lorijn von Piekartz. Na de voorstelling is er een kort nagesprek met de makers en een oud-deelnemer van de schrijfgroep in de gevangenis van Heerhugowaard. De voorstelling is voor publiek te zien in het Bijlmerparktheater, Concordia en Podium Mozaïek. Een van ons is geproduceerd in samenwerking met het Bijlmerparktheater.

Muzikale begeleiding: Lorijn von Piekartz | Regie: Kasper Kapteijn | Script: Christine Otten.

Dennis Rudge over Een van ons

‘Het leven van Luc is een web van gedachten waar hij een net mee spint om zichzelf in op te vangen op de momenten dat hij geen bodem onder zich voelt’, zegt Dennis Rudge die Luc in de voorstelling vertolkt. ‘De angst om buiten het leven te staan, dat je geen deel van het leven bent, gecanceld door de maatschappij is herkenbaar zeker in deze tijd. Gestalte geven aan Luc is voor mij een grote verantwoordelijkheid omdat ik een gelaagd mens wil weergeven, een bezield mens, multidimensionaal van vlees en bloed.’

Recensies:

Volkskrant – ‘Meeslepend’,

Theaterkrant – ‘Raakt diep.’

Tickets voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via het desbetreffende theater.

Agenda voorstellingen

‘Als ex-gedetineerde kan ik alleen maar zeggen dat de mensen die dit gemaakt en gespeeld hebben, weten waar ze het over hebben.’ – Bonjo

‘Indringende monoloog over het leven van een levenslanggestrafte.’ – Theaterkrant

‘Onthutsend en ontroerend mooi.’ – Peter Faber

‘Meeslepend’. ‘Een van ons gaat uiteindelijk niet alleen over gevangene, maar over ons allemaal’ – Volkskrant