Terug

PI Heerhugowaard

Schrijfgroepen

In 2016 is er in de penitentiaire inrichting van Heerhugowaard, locatie Zuyder Bos, een schrijfgroep in het leven geroepen. Onder leiding van schrijfster Christine Otten en met welwillende medewerking van een onderwijzer werden de gedetineerde in staat gesteld zich op het vlak van de taal te ontwikkelen. De schrijfgroep bestaat uit een heel gemêleerd gezelschap. Van jongeren tot gepensioneerden, met roots uit bijna alle wereld delen, verschillende geloofsovertuigingen, een mix van nationaliteiten en opleidingen, verschillende achtergronden, levenslopen en levensverhalen. Momenteel heeft de schrijfgroep zo’n 8 a 10 deelnemers.

Werkwijze

De schrijfgroep komt tweewekelijks bijeen in het onderwijs lokaal van de inrichting. Christine heeft dan al een thema of onderwerp voorbereid waar de andere deelnemers eerst maar eens rustig op mogen associëren. Waar denk je bij dit thema aan, wat voor gevoel geeft het thema je, kun je iets met dit thema, maakt het thema iets los bij je? Vervolgens krijgen de deelnemers de mogelijkheid om hun associatie ervaringen met de rest van de groep te delen. Daar zitten vaak al hele verrassende dingen tussen. Bij het thema ‘viezigheid’ kwam het doucheputje ter sprake wat de tongen in de groep behoorlijk los maakte.

Een van de ongeschreven regels binnen de groep is dat alles wat in de groep besproken word ook binnen de groep blijft. Het vervolg word door Christine ingeleid met voorgelezen teksten uit werk van andere schrijvers. Die inspiratie komt werkelijk overal vandaan. Binnen- en buitenland, vrouwen en mannen, verhalen, gedichten, echt van alles. Het valt op dat dit vaak ook weer vervolginspiratie oplevert om naar de bibliotheek te gaan en meer van deze auteur te willen lezen. Het aanwakkeren van je literaire honger. Als er 2 a 3 stukken ter inspiratie zijn voorgedragen door Christine is het tijd om een groter stuk te schrijven ook weer rond hetzelfde thema als het kan. Iets anders mag ook, de vorm maakt niet uit. Deze stukken worden aan het einde dan plenair voorgelezen. Daar zitten hele verrassende, geweldige, gevoelige, bijzondere, emotionele stukken tussen. Soms maar een zin, een gedicht, of een heel verhaal. Bij het voordragen van de teksten komt dan ook alles voorbij: een lach, een traan, het inzicht van “dat heb ik ook” of “ik ben niet alleen”, inspiratie, bewondering voor het werk van de ander, de geweldige taalconstructies, het kan eigenlijk alles zijn.

Alles komt wel een keer voorbij. Als je een tijd deelneemt aan de schrijfgroep zie je ook dat iedereen een bepaalde stijl van schrijven heeft.

Zingeving

De motivatie om deel te nemen kan ook heel divers zijn. Het willen vertellen van een verhaal of levensverhaal. Sommige denken concreet na over een boek of schrijven hun vierde boek al inmiddels.
Nieuwsgierigheid aangewakkerd door anderen omdat die de schrijfgroep iets voor jouw vinden maar zelf heb je dat nog niet of onvoldoende door. In 2019 zijn de tot dan toe beste geschreven verhalen van deze groep in boekvorm verschenen. Het boek “Je moet het van ver-halen” bevat de 50 mooiste teksten. Tekst selectie en gehele vormgeving zijn door de gedetineerden zelf gedaan.

Deze uitgave is helaas niet in de boekhandel verkrijgbaar.